Az általam alkalmazott terápiás módszerek a pszichoterápia és a gyógyszeres kezelés, illetve ezek kombinációja.megbékélés fája A pszichoterápia során a páciens belső erőforrásainak feltárásával és mozgósításával lehetőség nyílhat arra, hogy pszichés állapota javuljon, a jövőben felmerülő problémáira könnyebben találjon megoldásokat, tünetei kiújulásának esélye pedig csökkenjen. Előnye a gyógyszeres terápiával szemben, hogy nincsenek mellékhatások, és terhesség, szoptatás időszakában is alkalmazható.
A gyógyszeres  kezelés középpontjában a tünetek – lehetőség szerint - gyors csökkentése áll. Ebben a pszichoterápiánál hamarabb hoz eredményt, mivel a gyógyszerek hatása 1-2 hét alatt már érzékelhető. A beállítás időszakában 1-2 heti kontroll szükséges, utána pedig egy-két havonkénti kontroll indokolt. Hátránya pszichoterápiával szemben, hogy az esetek egy részében mellékhatásokkal is meg kell küzdeni, terhesség, szoptatás időszakában külön problémát jelent.


A járóbeteg ellátásban  leggyakrabban használt pszichiátriai gyógyszerek:

- hangulatjavítók (antidepresszívumok): ma már nemcsak a depresszió terápiájában használatosak, hanem az úgynevezett affektív spektrumba tartozó kórképek (pánikbetegség, kényszerbetegség, agorafóbia, generalizált szorongásos betegség) esetén is hatékonyak.
A fő cél a mihamarabbi gyógyulás és a visszaesés meggátlása. Hatásmechanizmusuk alapján többféle csoportba sorolhatók. Sajnos nem mindenkinek megfelelő mindegyik, ezért előfordulhat, hogy csak a másodikként vagy harmadikként választott gyógyszer hoz enyhülést a páciens tüneteiben. Nem azonnal hatnak, általában 10-14 nap szükséges hatásuk kifejtéséhez, persze adódhatnak egyéni különbségek is.

-szorongásoldók: a leggyakrabban alkalmazott gyógyszerek közé tartoznak. Hatásukat a bevétel után rövidesen kifejtik és a szorongást hatékonyan csökkentik. Alkalmazásukban problémát jelenthet hosszú távon a dependencia, vagyis a függőség kialakulása (ebben jelentős rizikófaktor a dózis nagysága).

-altatók: az utóbbi években egyre több korszerű altatót vezettek be, melyek a szervezetben gyorsan lebomlanak (úgynevezett rövid hatásúak), így nem okoznak másnap tompultságot, koncentrációs nehézségeket. Elsősorban az elalvási nehézségekben  használatosak,  alkalmazásukat azonban rövid távra célszerű tervezni, különben hozzászokás alakulhat ki.

-antipszichotikumok: eredetileg a pszichotikus kórképek (valósággal való adekvát kapcsolat hiánya) és az ehhez társuló agitáltság gyógyításában voltak elterjedtek, az utóbbi időben azonban egyéb kórképekben is egyre szélesebb körben használtak. Beállításuk gyakran kórházi tartózkodást igényel részben a kórkép súlyossága, illetve az esetlegesen fellépő kellemetlen mellékhatások miatt.

A kétféle megközelítés ezért egyrészt alternatívát jelenthet a páciens számára, másrészt kombinálható is egymással. Annak eldöntése, hogy pszichoterápiát, gyógyszeres kezelést vagy a kettő kombinációját alkalmazzuk, mindig a fennálló tünetek súlyossága, jellege illetve a páciens igényeinek figyelembe vételével történik.

 

felhők